SĂ FIM ALTFEL!

Pr. Octavian Duminică

Tot mai mult omul nu vrea să fie în multe feluri. Nu vrea să fie sărac, bolnav sau cu prea puțină înțelepciune înzestrat. Facem o pasiune și un scop în sine în a fi la modă cu ținuta vestimentară, cu designul interior așa cum ne surâde ideea de a ne da jos dintr-o mașină cât mai luxoasă. Și lista ar putea continua. Dacă ne-am acoperii cu mâna un ochi am fi tentați să spunem că modul acesta de a privi lucrurile e normal. Tot mai mult spunem "NU" durerii și "DA" plăcerii. Și când spun plăcere mă refer la plăcerea de a mânca bine, de a bea bine, la plăcerile senzuale, la plăcerea de a trăi bine.
Numai că omul zilelor noastre nu mai are buna calitate de a discerne între bine și rău. Acest discernământ fiind desăvârșirea libertății. Așa cum libertinajul este o libertate acoperită de "rugină", discernământul este o libertate curățită de "depuneri". Decizia neclară și incorectă este cea care câștigă tot mai mult teren. Nu mai alegem între ceea ce este bine și ceea ce este rău, ci între ceea ce ni se pare că este bine și ceea ce ni se pare că este rău. Așa se întâmplă că omul cheltuiește ceea ce Dumnezeu i-a dat pe tutun și alcool deși știe că-i dăunează grav sănătății, consumă sucuri colorate sintetic deși știe că o bucată de fleică este macerată în mai puțin de 24 de ore. Este evident că e mult mai comod să ai aceste sucuri din raft direct pe masă decât să cumperi căteva fructe și să le storci în pahar sau să le faci compot. De asemenea omul nu mai ține cont de ziua odihnei, înjură în mod ordinar, cumpără otrăvuri împotriva procreării de prunci, anulează valorile morale ale familiei chiar dacă știe că toate acestea sunt neplăcute înaintea lui Dumnezeu.
Tendința omului este aceea de a trăi într-o continuă goană după plăcere. Libertinajul sau libertatea bolnavă este un fel de cocktail ciudat între neîncredere și risc. Un fel de "ce-a fost a fost, ce-o mai fi 'om vedea" sau "fie ce-o fi".
De aceea nu tot ceea ce nu ne place este rău și ceea ce ne place este bun. Și un medicament deși este amar și nu ne place el ne poate face mult bine. Noi suntem cei care trebuie să înlocuiască pe "fie ce-o fi" cu "facă-se voia Ta". Dacă sădim în sufletele noastre această credință, o lumină vie va fi proiectată asupra valurilor vieții noastre. "Întru lumina Ta Doamne vom vedea lumina".
Cred că ne-ar fi de folos dacă ne-am asuma neîncrederea și riscul în sens invers față de ce am făcut până acum. Adică să zicem "fie ce-o fi" încercând să postim, să răbdăm insulte, să mergem la slujbe... SĂ FIM ALTFEL!

[sus]

 
 
 
   
   
   
 
     
Copyright Parohia Vărzaru. Toate drepturile rezervate. Web master: tavy_dum@gmail.com.com